Terug in de flow

Het mocht ook eigenlijk wel weer eens tijd worden, vind ik. Na bijna een maand geen woord op papier gezet te hebben (anders dan mijn blogberichten), heb ik de moed teruggevonden om verder te werken aan mijn grote schrijfsels. Hoewel ik mezelf voorgenomen heb het niet meer te doen, ben ik nu toch weer een beetje aan twee projecten tegelijk aan het werken. Na de Zilverdag, welke ik in mijn eerste blog genoemd heb, begon er weer inspiratie te borrelen om een herziene-herziene versie van mijn eerste boek te schrijven. Geen gigantisch grote veranderingen, maar wel de toevoeging van een paar kleine details, en het verwijderen van wat overbodige stukjes. Wat grappig is, is dat je bij de zoveelste ronde kleine trekjes van jezelf gaat herkennen. Bijvoorbeeld woorden die je eigenlijk te veel gebruikt, of een grote hoeveelheid zinnen die beginnen met "En". Waar het mogelijk is, ben ik die hardnekkige woorden er nu zo veel mogelijk uit aan het halen. Oh, en ik heb (eindelijk) een setting-toepasselijk vloekwoord gevonden! Ook heel leuk, om te zoeken op dat ene vloekwoord (en te zien dat je die nog best wel wat gebruikt hebt), en deze vervolgens te vervangen door dat nieuw gevonden woord. Tip: niet blind op "alles vervangen" klikken, want dan loop je toch het risico dat er ineens nogal vreemde zinnen ontstaan.

 

Zie hier: de huidige wordcount van boek 1! Er moet nog genoeg gebeuren op dit moment

Plan dat ik nog heb voor deze aanpassingsronde maar wat nog niet langsgekomen is: een bepaalde kledingset vervangen door een andere kledingset waardoor de hele scene een referentie wordt naar een eerder moment. Ik zit hier achter mijn laptop al te grinniken om een scene die het boek zelf nooit zal halen, maar wat een soort "achter de schermen" moment tussen twee achtergrondpersonages moet zijn. Een klein momentje waarin een speciale rol weggelegd is voor een broek. Misschien, als mijn boek eenmaal enige tijd uit is en het niet meer echt als een spoiler moet tellen, dat ik dit binnenpretje nog eens vrijgeef. Maar goed, zoals ik al zei is dat moment nog niet langsgekomen in de aanpassingsronde. Ik ben nog niet op de helft, maar dat punt begint alweer in zicht te komen. Erg leuk trouwens, om die dingen die je een paar maanden terug geschreven hebt nogmaals te lezen. Ik ben al enkele hele mooie momenten tegengekomen waarvan ik niet meer wist dat ze er waren en die me blij verrasten. Gaan er nog momenten komen dat ik denk: "Oh mijn god hoe moe was ik toen ik DIT schreef?" ? Vast en zeker wel. In 130.000+ woorden is dat gegarandeerd (bij minder woorden vast ook wel, vooral bij een eerste draft).

Wanneer je een dag (of een paar dagen) later terugleest wat je op papier gezet hebt met een slaaptekort...

Het fantastische Zilverboek dat ik op dit moment aan het lezen ben. Aanrader!

En dat tweede project dan? Nou... dat is dus het tweede boek in de serie... degene die in 2022 een keer moet verschijnen. Ik houd gewoon van vooruit werken, oké? Een doel wat ik mezelf voor februari gesteld had was dat ik een van de plotlijnen uit dat boek af moest hebben. Zowaar, op 29 februari typte ik die laatste woorden, en had ik mijn persoonlijke deadline nét gehaald. Voor deze maand is het mijn doel om de laatste plotlijn die ik voor het boek nog nodig heb af te schrijven. Dan is dat eerste draft ruim op tijd klaar, en kan ik het even een paar maanden laten sudderen (of een paar weken, want ik heb natuurlijk geen geduld met creatieve zaken). Na die paar maanden kan ik dan alles nogmaals doorlezen, de gaten opsporen en dichtgooien, en zorgen dat het allemaal nog beter loopt. In die wachttijd... dan ga ik ofwel alvast vooruit plannen voor boek 3, ofwel lekker veel met mijn Zilverboekjes en een stapel kussens in een hoekje van mijn bank of bed zitten. Kopje thee erbij, kat op schoot... ideaal, toch?

Ik wil afsluiten met een klein kijkje in mijn persoonlijke, doodgewone dagelijks leven met mijn quote van de week: "Help, ik doe volwassen! Ik ben blij met een nieuwe stofzuiger." Toelichting: Mijn oude stofzuiger heeft eigenlijk nooit helemaal lekker gewerkt en was luid genoeg dat de hele gang wist dat ik ging stofzuigen, en de kat zich het liefste in een hoekje van de douche verschool. Hoog tijd voor vervanging dus! Een mooie aanbieding en een dag wachten later, en ik kreeg mijn pakketje geleverd. Weer een dag later (want avondlevering) en ik kon het in gebruik nemen. Het verbaasde me hoe ontzettend blij ik werd van deze nieuwe aanwinst voor de huisraad. Het verbaasde me ook dat er stofzuigers zijn die zowaar de kattenharen van de bank konden krijgen. Toch wel echt een teken van volwassen zijn/worden, niet? Yay, nieuwe lamp! Yay, nieuwe stofzuiger! Yay, inspiratie voor een kast om mijn LARP spullen in op te bergen! Ik, de chaoot, die blij wordt van spullen op kunnen bergen en een goede stofzuiger te hebben... Help, ik ben nu toch echt wel heel volwassen aan het doen!

Tot volgende week!